Page 28 - Perder 44. Sayı
P. 28
akende turu26
Aşurenİn Reİs’İ…
Her yıl Muharrem ayının onuncu gününde kutlanan Reis Gıda; buğdayı, nohudu ve
aşure günü 23 Ekim’e denk geliyor. 14 Ekim’de ise fasulyesiyle Aşure Günü’ne hazır.
Muharrem ayı başlıyor. Reis, dayanışmanın güzel bir
örneği olan bu özel günde aşurelik buğdayı, nohudu yeniden hatırlanır. Aşure içerisinde kullanılan bakliyat çeşitleri
ve fasulyesi ile Aşure Günü’ne hazır. olan aşurelik buğday, nohut ve fasulye; karbonhidrat, protein,
Aşure içerisinde kullanılan bakliyat çeşitlerinin sağlıklı besleme vitamin ve mineral yönünden zengindir, sağlıklı beslenme için
için gerekli olan gıda maddeleri olduğunu ifade eden Reis gerekli temel gıda maddeleridir.”
Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, şunları kaydetti: Mehmet Reis, lezzetli bir aşure için ürünün doğru seçilmesinde
“Muharrem ayı, hicri takvimin ilk ayıdır. İnanca göre Muharrem dikkat edilmesi gerekenler noktaları şöyle sıraladı: “Aşure
ayının 10'unda, Hazreti Nuh'un gemisi tufanın sularından yapımında kullanılacak buğdayın, beyaz renkli ve özel bir
kurtulup, Cudi Dağı'nda karaya ulaşır. Bu kurtuluşu kutlamak tohum olan aşurelik buğdaydan işlenerek satışa sunulan çeşidi
için, geminin ambarında kalan bütün tahılların katıldığı bir tercih edilmelidir. Kuru fasulyenin birçok çeşidi bulunmaktadır.
tatlı yapılır ve bu tatlıyı gemidekiler paylaşır. İşte her yıl, Niğde, Karaman ve Derinkuyu’da gibi bölgelerde yetiştirilen
Muharrem ayının 10. gününde aynı tatlı, yani "Aşure" yapılarak yeni mahsul dermason fasulye, aşure yapımında tercih
tanıdıklara, komşulara gönderilir. Böylece, hem bir lezzet diğer edilmelidir. Dermason fasulye, ince kabuklu olması, çabuk
insanlarla paylaşılmış olur hem de Hazreti Nuh'un serüveni pişmesi ve lezzetli olmasından dolayı aşurede kullanılmaktadır.
Isparta, Nevşehir ve Eskişehir’de gibi bölgelerde yetiştirilen
sarı, orta boyda ve yeni mahsul olan koçbaşı nohut çeşidi tercih
edilmelidir.”
Aşurenİn Reİs’İ…
Her yıl Muharrem ayının onuncu gününde kutlanan Reis Gıda; buğdayı, nohudu ve
aşure günü 23 Ekim’e denk geliyor. 14 Ekim’de ise fasulyesiyle Aşure Günü’ne hazır.
Muharrem ayı başlıyor. Reis, dayanışmanın güzel bir
örneği olan bu özel günde aşurelik buğdayı, nohudu yeniden hatırlanır. Aşure içerisinde kullanılan bakliyat çeşitleri
ve fasulyesi ile Aşure Günü’ne hazır. olan aşurelik buğday, nohut ve fasulye; karbonhidrat, protein,
Aşure içerisinde kullanılan bakliyat çeşitlerinin sağlıklı besleme vitamin ve mineral yönünden zengindir, sağlıklı beslenme için
için gerekli olan gıda maddeleri olduğunu ifade eden Reis gerekli temel gıda maddeleridir.”
Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, şunları kaydetti: Mehmet Reis, lezzetli bir aşure için ürünün doğru seçilmesinde
“Muharrem ayı, hicri takvimin ilk ayıdır. İnanca göre Muharrem dikkat edilmesi gerekenler noktaları şöyle sıraladı: “Aşure
ayının 10'unda, Hazreti Nuh'un gemisi tufanın sularından yapımında kullanılacak buğdayın, beyaz renkli ve özel bir
kurtulup, Cudi Dağı'nda karaya ulaşır. Bu kurtuluşu kutlamak tohum olan aşurelik buğdaydan işlenerek satışa sunulan çeşidi
için, geminin ambarında kalan bütün tahılların katıldığı bir tercih edilmelidir. Kuru fasulyenin birçok çeşidi bulunmaktadır.
tatlı yapılır ve bu tatlıyı gemidekiler paylaşır. İşte her yıl, Niğde, Karaman ve Derinkuyu’da gibi bölgelerde yetiştirilen
Muharrem ayının 10. gününde aynı tatlı, yani "Aşure" yapılarak yeni mahsul dermason fasulye, aşure yapımında tercih
tanıdıklara, komşulara gönderilir. Böylece, hem bir lezzet diğer edilmelidir. Dermason fasulye, ince kabuklu olması, çabuk
insanlarla paylaşılmış olur hem de Hazreti Nuh'un serüveni pişmesi ve lezzetli olmasından dolayı aşurede kullanılmaktadır.
Isparta, Nevşehir ve Eskişehir’de gibi bölgelerde yetiştirilen
sarı, orta boyda ve yeni mahsul olan koçbaşı nohut çeşidi tercih
edilmelidir.”