37
perder
pazar
2007 yılında 3.000 adet organik tavuk
kapasiteli bir kümes ile üretime başladık.
Özellikle tüm dünyada organik üretim
standartlarının olması bu işe başlama-
mızda asıl etkendir. Türkiye’de konvansi-
yonel yumurta üretimi tamamen batarya
kafes sistemlerinde gerçekleşmektedir ve
üretim standartları net olmayıp daha çok
ticari kazanç elde edilmesi amaçlanır. AB
ülkelerinde batarya kafes üretimi 2012 yılı
itibarı ile yasaklanmış olup, yerine hayvan
refahını gözeten, yenilikçi, kafessiz sistem-
lere geçilmiştir. Yine ülkemizde 2012 yılı
başında yayınlanan Hayvansal Üretimde
İyi Tarım Uygulamaları Kriterleri Genelgesi
ve ekleri ile kanatlı sektörü için İyi Tarım
Uygulamaları ve Hayvan refahı kriterleri
belirlenmiş olup, 2015 yılında batarya ka-
fes sistemlerinde üretimin yasaklanması
gündemdedir. Türkiye’de bu standartlarda
üretim yapan ilk firma olarak, 2015 yı-
lından önce tüm konvansiyonel kümes-
lerimizde bu yenilikçi üretim sistemlerini
kurmuş olmayı hedefliyoruz.
İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Bursa, Ada-
na, Mersin ve Antalya olmak üzere 8 ana
bölgede satış kanallarımız mevcut. Günlük
organik yumurtalarımız aynı gün paketle-
nerek, haftanın 3 günü tüm Türkiye geneli
sevkiyatları gerçekleşmektedir. Organik
yumurta üretiminde tüm Türkiye geneli
satışlarımız mevcut olup kapasitemiz ihti-
yacı karşılamaktadır. Önümüzdeki yıllarda
ihracat noktasında özellikle AB ülkelerine
organik yumurta ihraç edebilmek için
çalışmalara şu an başlamış bulunuyoruz.
Organik yumurta deyince, öncelikle tüm
dünyada standartları paralellik gösteren
bir üretim şekli akla gelmelidir. Bu üre-
timde, üretimin tüm aşamaları sertifikas-
yon firmaları tarafından yakından takip
edilmekte ve raporlanarak Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı denetimi ve kontrolü
sağlanmaktadır. Standartlara uygun üre-
tim kaliteyi birlikte getirir. Organik üretim
koşullarında olmazsa olmaz diyebileceği-
miz kriterler söz konusudur. En önemlisi
hayvanların beslenmesi için hazırlanan
yemlerin içerik hammaddeleri tamamen
organik olup sertifikalandırılmış olmalı-
dır. Konvansiyonel yumurta üretiminde
hayvansal kaynaklı yem olarak yeterince
hijyenik hale getirilmemiş, ilaç kalıntı-
ları da içerebilen çeşitli kesimhane yan
ürünleri ve kadavra unları kullanılması da
bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
Mesela halk arasında deli dana olarak bi-
linen hastalık, İngiltere’de 1980’li yıllarda
üreticilerin maliyeti düşürmek için sığır
yemlerine, hastalıklı koyunların kadavra
unlarını katmalarıyla olduğunu biliyoruz.
Bu yemlerle beslenen hayvansal ürünleri
tüketen kişilerde deli dana olgusuna rast-
lanmıştır. Bu tarz yemlerin yasaklanması
ile vakalarda azalma görüldü.
“Üretimde kimyasal ilaç kullanmak
yasak”
Organik üretim koşulları günümüzdeki en
üst düzey üretim modeli olup, hayvanla-
rın serbest dolaşım alanlarında rahatlıkla
dolaşabildikleri, kanatlarını açarak rahat
hareket edebildikleri, toprak banyosu
yapabildikleri, eşelenebildikleri, güneşle-
nebildikleri daha bakımlı koşullarda doğal
davranışlarını serbestçe sergileyebildikleri
hayvan refahının en üst seviyede olduğu
üretim şeklidir. Organik yumurta üretimin-
de verimi artırmak için kimyasal ilaçlar,
hormon kullanılması yasaktır. Kısacası
ürün miktarından çok, ürün kalitesinde
sağlık kriterlerinin öncelikli olduğu bir üre-
tim şeklidir.
Sektörde
organik üre-
timde mevcut
kapasitemiz
ile Türkiye’de
birinci firma
olduğumuzu
söyleme-
liyiz. Yine
Flotty-Baby
(minik organik
yumurta),
Flotty-sports
(balık yağı-o-
mega3) ve
Flotty-Herbs
(baharatlı)
ürün çeşit-
liliğimiz ile
tüketiciye
alternatif
sunuyoruz.
Bölgemizdeki çiftçileri organik buğday
başta olmak üzere, organik mısır ve soya
üretimine teşvik ediyoruz. Böylece yöre-
mize ait ürünleri kullanarak, yumurtada
yöresel bir lezzeti, kaliteyi ve farklılığı
yakalamış oluyoruz.
“Organik yumurtanın raf ömrü 28
gündür”
Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta
Ürünleri Tebliğinde belirtilen yumurta
ürününün paketlenmesi, muhafazası,
depolanması, taşınması ve pazarlanmasını
sağlamak üzere ürün özellikleri belirlenmiş
olup konvansiyonel veya organik yumurta
için raf ömrü 28 gündür. Organik yumurta
ürünlerinin etiket-ambalajlarında ürünün
depolanması gereken sıcaklık ve bu
sıcaklıkta tutulabileceği süre yer alır. (+5)
– (+12)°C sıcaklıklarda muhafaza edilir ve
taşınır. Ancak 24 saatten fazla olmamak
üzere sevkiyat sırasında veya 72 saat-
ten fazla olmamak üzere perakendecide
+5°C’nin altındaki bir sıcaklıkta tutulabilir.
“Yıllık 185 adet yumurta tüketiliyor”
Tavuk yumurtası üretimi 15,6 milyara
ulaştı. Dünya yumurta üretimde onun-
cu, ihracatında ikinci sıradayız. Organik
yumurta, yumurta pazarında şimdiden
yüzde 2 paya ulaştı. Türkiye’de kişi başına
yıllık 185 adet yumurta tüketiliyor. AB
ülkelerinde ortalama kişi başı yumurta
tüketimi 250-300 adettir. Organik yumur-
ta tüketimi de, diğer organik ürünlerde
olduğu gibi Avrupa’dakine kıyasla düşük
seviyededir. Bunda en etkili faktör elbette
alım gücüdür. Organik kültür her geçen
gün artarak devam etmektedir. Çok kısa
sürede organik ürün potansiyelimizin
başta AB olmak üzere, tüm dünyada örnek
gösterilecek seviyeye ulaşacağına
inanıyoruz.
“Organik üretimde birinciyiz”
Cengiz Gülmez
Flotty Yönetim Kurulu Başkanı