Page 62 - Perder 44. Sayı
P. 62
PORTAJ60
Perakendecİlerİ
suçlamak
haksızlık
Et üreticilerini bir çatı altında toplayarak, et ve hayvan üreticilerinin
sorunlarına çözüm üretmek, modern teknolojiyi kullanarak hijyen Merdiven altı üretim şu anda ne durumda?
ve kalite standartlarına uygun üretim yapmak amacıyla kurulan 2010 yılından bu yana ülkemizde sırasıyla yürürlüğe giren yeni gıda mevzuatı,
ETBİR, merkezi ve yerel yönetimlerle iş birliği yaparak, uluslararası gıda ve et sektöründe dönüşüm başlattı. Bu mevzuatla Avrupa Birliği
standartlarda, rekabet edebilir bir ülke konumuna ulaşmak için faaliyetlerini standartlarında, güvenilir ve izlenebilir gıda üretiminin sağlanamaması için bir
sürdürüyor. ETBİR’e üye toplam 72 üye, Türkiye kırmızı et pazarının yaklaşık % sebep kalmadı. Bakanlık yetkililerinin yoğun ve sıklıkla işyerlerini denetlediğini
60’ını oluşturuyor. ETBİR’e, sadece Tarım Bakanlığı işletme onay veya üretim biliyoruz, görüyoruz. Alanında yetkin ve mevzuata hâkim personelle bu
izin belgesine sahip olan ve sadece kırmızı et veya et mamulleri üretimi yapan denetimler sürerse, özellikle et sektöründe merdiven altı üretim devri tamamen
firmalar üye olabiliyor. ETBİR’i de yakından ilgilendiren kırmızı et üretimi ve et kapanacak, kalite yükselmeye devam edecektir.
fiyatlarındaki dalgalanmalar, Kurban Bayramı öncesinde yine gıda sektörünün Kırmızı ette fiyat artışı özellikle Kurban Bayramı öncesinde sektör
gündeminden düşmüyor. Konuyla ilgili sorularımızı ETBİR Başkanı Mustafa gündeminde yine yerini almış durumda.
Bılıkçı’ya yönelttik. Türkiye’de son beş yıllık dönemde kırmızı et üretimi her geçen yıl artıyor. Geçen
Ülkemizde et üretiminde yaşanan sıkıntı nedir? yıl olduğu gibi bu yıl da kırmızı et üretimi artmaya devam edecek. Çünkü ancak
Et üretiminin arttırılması için öncelikle et verimliliğini artırmak üzere besicilikte üretimi arttırarak ihtiyacı karşılayabiliriz.
kombine ırk dönüşümünün yapılması, karkas derecelendirme sisteminin Fakat geçen yılın son döneminden bu yana, et üretiminde arz sıkıntısı
hayata geçirilmesi, yem maliyetlerini azaltacak çözümler bulunması gerekiyor. yaşanmakta ve zaten var olan yüksek maliyetlere ilave olarak kur artışının da
Son yıllarda sağlanan uygun kredilerle hayvan sayımız ve hayvancılık yatırımları etkisiyle yem fiyatları artıyor. Bu gelişmeler, karkas fiyatlarına yansıyor. Besilik
arttı. Fakat bu konuda da farklı sorunlar yaşanıyor. Çünkü bu kredileri alan buzağı ve yem maliyetleri yüksek seyrettiği müddetçe, besiye alınacak dana
kişiler ve kurumların birçoğu, iş deneyimine sahip değiller. Besi materyali ve ve buzağı arzını arttırmak için tedbir alınması gerekiyor. Şu anda besilik buzağı
girdi maliyetleri konularında acil çözüme ihtiyaç var. Et üretiminde verimliliğin ithalatı yapılabiliyor. 3-6 aylık hayvanlar getiriliyor, Türkiye’de yetiştiriliyor.
artması için, besiciliğin etçi ve kombine ırklarla yapılması gerekiyor. Ancak Biz, besi hayvanı ithalatına karşı değiliz; ancak devlet eliyle yetişkin hayvanları
ülkemizde besicilik, çoğunlukla süt verimi yüksek holstein gibi süt ineklerinden dünyanın öbür ucundan getirip, hiç nefes aldırmadan, besiye vermeden hemen
doğan buzağılarla yapılıyor. Oysa et verimi yüksek, etçi ve kombine ırklarla kesmeyi hem rekabet kurulları açısından hem de hayvanlara yapılan muamele
yapılmasını sağlayacak ırk dönüşümü yapılmalıdır. Tüketime sunulacak açısından doğru bulmuyoruz. Sektörün gelişimi ve kalıcı bir çözüm sağlamak
kesimlik hayvan arzında sıkıntı yaşanmaması için, hayvan varlığının yüksek adına izlenecek yol bu değil. Uzun vadeli planlar çerçevesinde hareket edilmeli.
tutulması gerekiyor. Besilik hayvan varlığı arttırılarak, ihtiyacı karşılayana Tüketici derneklerinin perakendecileri suçlayan açıklamaları oldu. Siz bu
kadar besilik damızlık ve buzağı temin edilmeli. Öte yandan, kırmızı et konuda ne düşünüyorsunuz?
üretimini arttırmak ve fiyatını düşürmek için küçükbaş hayvan varlığının da Perakendeci, üretici hepimiz aynı sektörün birer parçalarıyız. Bu konuyla ilgili
olabildiğince yükseltilmesi gerekiyor. Küçükbaş yetiştiriciliği ve maliyeti daha perakendecileri suçlamak haksızlıktır. Bakın son bir senede et fiyatları TÜİK
kolay olduğundan, büyükbaş yetiştiriciliğindeki dezavantajlı durumlarda ikame verilerine göre yüzde 30’un üzerinde arttı. Buna rağmen perakendede etin
ürün olarak kullanılması gereken koyun-kuzu etidir. Bizim görevimiz de, uygun fiyatı ortalama yüzde 18 artmış. Yani burada perakendeci, halka ulaştıran kişi
olan her platformda bu görüş ve önerilerimizi dile getirmek ve bunların hayata olarak zammın hepsini yansıtmamış. Bu gerçekler varken organize perakendeyi
geçmesini sağlayabilmek için kamu nezdinde girişimlerde bulunmak. suçlamak haksızlık.
Perakendecİlerİ
suçlamak
haksızlık
Et üreticilerini bir çatı altında toplayarak, et ve hayvan üreticilerinin
sorunlarına çözüm üretmek, modern teknolojiyi kullanarak hijyen Merdiven altı üretim şu anda ne durumda?
ve kalite standartlarına uygun üretim yapmak amacıyla kurulan 2010 yılından bu yana ülkemizde sırasıyla yürürlüğe giren yeni gıda mevzuatı,
ETBİR, merkezi ve yerel yönetimlerle iş birliği yaparak, uluslararası gıda ve et sektöründe dönüşüm başlattı. Bu mevzuatla Avrupa Birliği
standartlarda, rekabet edebilir bir ülke konumuna ulaşmak için faaliyetlerini standartlarında, güvenilir ve izlenebilir gıda üretiminin sağlanamaması için bir
sürdürüyor. ETBİR’e üye toplam 72 üye, Türkiye kırmızı et pazarının yaklaşık % sebep kalmadı. Bakanlık yetkililerinin yoğun ve sıklıkla işyerlerini denetlediğini
60’ını oluşturuyor. ETBİR’e, sadece Tarım Bakanlığı işletme onay veya üretim biliyoruz, görüyoruz. Alanında yetkin ve mevzuata hâkim personelle bu
izin belgesine sahip olan ve sadece kırmızı et veya et mamulleri üretimi yapan denetimler sürerse, özellikle et sektöründe merdiven altı üretim devri tamamen
firmalar üye olabiliyor. ETBİR’i de yakından ilgilendiren kırmızı et üretimi ve et kapanacak, kalite yükselmeye devam edecektir.
fiyatlarındaki dalgalanmalar, Kurban Bayramı öncesinde yine gıda sektörünün Kırmızı ette fiyat artışı özellikle Kurban Bayramı öncesinde sektör
gündeminden düşmüyor. Konuyla ilgili sorularımızı ETBİR Başkanı Mustafa gündeminde yine yerini almış durumda.
Bılıkçı’ya yönelttik. Türkiye’de son beş yıllık dönemde kırmızı et üretimi her geçen yıl artıyor. Geçen
Ülkemizde et üretiminde yaşanan sıkıntı nedir? yıl olduğu gibi bu yıl da kırmızı et üretimi artmaya devam edecek. Çünkü ancak
Et üretiminin arttırılması için öncelikle et verimliliğini artırmak üzere besicilikte üretimi arttırarak ihtiyacı karşılayabiliriz.
kombine ırk dönüşümünün yapılması, karkas derecelendirme sisteminin Fakat geçen yılın son döneminden bu yana, et üretiminde arz sıkıntısı
hayata geçirilmesi, yem maliyetlerini azaltacak çözümler bulunması gerekiyor. yaşanmakta ve zaten var olan yüksek maliyetlere ilave olarak kur artışının da
Son yıllarda sağlanan uygun kredilerle hayvan sayımız ve hayvancılık yatırımları etkisiyle yem fiyatları artıyor. Bu gelişmeler, karkas fiyatlarına yansıyor. Besilik
arttı. Fakat bu konuda da farklı sorunlar yaşanıyor. Çünkü bu kredileri alan buzağı ve yem maliyetleri yüksek seyrettiği müddetçe, besiye alınacak dana
kişiler ve kurumların birçoğu, iş deneyimine sahip değiller. Besi materyali ve ve buzağı arzını arttırmak için tedbir alınması gerekiyor. Şu anda besilik buzağı
girdi maliyetleri konularında acil çözüme ihtiyaç var. Et üretiminde verimliliğin ithalatı yapılabiliyor. 3-6 aylık hayvanlar getiriliyor, Türkiye’de yetiştiriliyor.
artması için, besiciliğin etçi ve kombine ırklarla yapılması gerekiyor. Ancak Biz, besi hayvanı ithalatına karşı değiliz; ancak devlet eliyle yetişkin hayvanları
ülkemizde besicilik, çoğunlukla süt verimi yüksek holstein gibi süt ineklerinden dünyanın öbür ucundan getirip, hiç nefes aldırmadan, besiye vermeden hemen
doğan buzağılarla yapılıyor. Oysa et verimi yüksek, etçi ve kombine ırklarla kesmeyi hem rekabet kurulları açısından hem de hayvanlara yapılan muamele
yapılmasını sağlayacak ırk dönüşümü yapılmalıdır. Tüketime sunulacak açısından doğru bulmuyoruz. Sektörün gelişimi ve kalıcı bir çözüm sağlamak
kesimlik hayvan arzında sıkıntı yaşanmaması için, hayvan varlığının yüksek adına izlenecek yol bu değil. Uzun vadeli planlar çerçevesinde hareket edilmeli.
tutulması gerekiyor. Besilik hayvan varlığı arttırılarak, ihtiyacı karşılayana Tüketici derneklerinin perakendecileri suçlayan açıklamaları oldu. Siz bu
kadar besilik damızlık ve buzağı temin edilmeli. Öte yandan, kırmızı et konuda ne düşünüyorsunuz?
üretimini arttırmak ve fiyatını düşürmek için küçükbaş hayvan varlığının da Perakendeci, üretici hepimiz aynı sektörün birer parçalarıyız. Bu konuyla ilgili
olabildiğince yükseltilmesi gerekiyor. Küçükbaş yetiştiriciliği ve maliyeti daha perakendecileri suçlamak haksızlıktır. Bakın son bir senede et fiyatları TÜİK
kolay olduğundan, büyükbaş yetiştiriciliğindeki dezavantajlı durumlarda ikame verilerine göre yüzde 30’un üzerinde arttı. Buna rağmen perakendede etin
ürün olarak kullanılması gereken koyun-kuzu etidir. Bizim görevimiz de, uygun fiyatı ortalama yüzde 18 artmış. Yani burada perakendeci, halka ulaştıran kişi
olan her platformda bu görüş ve önerilerimizi dile getirmek ve bunların hayata olarak zammın hepsini yansıtmamış. Bu gerçekler varken organize perakendeyi
geçmesini sağlayabilmek için kamu nezdinde girişimlerde bulunmak. suçlamak haksızlık.