Page 71 - Perder 44. Sayı
P. 71
69 Pazar

Güneş Karababa

Yönetim Kurulu Başkanı
Barilla Gıda

Türkiye’de makarna sektörü 60’lı yıllarda yaklaşık 30 bin ton/
yıl kurulu kapasite ile faaliyet gösterirken, 1970’li yıllarda bü-
yük fabrikaların açılmaya başlamasıyla birlikte ülkede kurulu
kapasite de yükseldi ve 1980 yılı sonunda 250 bin ton/yıla
ulaştı. Kapasitenin 1 milyon ton/yıl sınırını aşması ise 2003
yılını buldu. Ancak sektör, uzun süre düşük kapasite kullanımı
problemi ile boğuştu. Bu sorunun halen sürdüğünü söyleyebi-
liriz. Türkiye makarna sektörü, bugün artık kurulu kapasitede
2,5 milyon ton/yıla ulaşmasına rağmen, düzgün bir planlama
yapılmadan gerçekleştirilen yatırımlar neticesinde, ortalama
yüzde 55-60 seviyelerinde kapasite kullanım oranlarıyla faali-
yet gösteriyor. Bugün iç pazar için 600 bin ton, ihracat için ise
700 bin ton olmak üzere, toplamda yaklaşık 1.3 milyon tonluk
bir üretim söz konusu.
İhracat açısından baktığımızda, sektörün yıllar içinde ihra-
catını artırdığını da görüyoruz. Özellikle son dönemde, 2011
yılından 2014 yılına dek olan sürede, Türkiye makarna ihraca-
tında yüzde 82’lik artış elde etti. İhracat ile gelen ilave 335 bin
ton, sektörü kapasite kullanımı açısından da rahatlatmış oldu.
Ancak, hâlihazırda 150 ülkeye ihracat yapan sektörde bu yılın
ilk 4 ayında ihracat yüzde 25 azaldı. Orta ve uzun vadede de-
ğerlendirdiğimizde bu durum, sektörün önemli kabuslarından
biri olarak önümüzde duruyor. Öngörümüz, ihracatta yaşanan
bu düşüşün önümüzdeki süreçte de sürmesi halinde, 2013
sonrası yapılan yatırımların tümünün atıl hale geleceği yönün-
de. Yine de sektörde ilave yatırım yapılmaz, iç pazar tüketimi
3-4 yıl boyunca çift haneli oranlarda büyür ve ihracatta da eski
düzeyler yakalanabilirse, sektörde yeniden yüksek kapasite
kullanım oranlarına ulaşabiliriz diye düşünüyorum.
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76