int dergi 36 - page 22

22
perder
röportaj
İnternetten de satış yapacak
Amerika Macerası...
Ailesi Erzurumlu olan ve İstanbul’da doğan
Şerafettin Ünsal’ın maceralarla dolu bir
geçmişi var. Lise eğitimini İstanbul’un
önemli eğitim kurumlarından olan Vefa
Lisesi’nde tamamlayan Ünsal, İstanbul
Üniversitesi Gazetecilik bölümünü kazanır.
Ancak o yıllar ülkenin karışık olduğu, saf-
ların keskin çizgilerle belirlendiği yıllardır.
Ülkede yaşanan olumsuzluklar Ünsal’ın
yurt dışı sevdasını daha da artırır. İkinci
sınıfa geldiğinde bir tanıdık vasıtasıyla
Amerika’ya gider.
Ünsal Amerika macerasını şöyle anlatı-
yor: “O yıllar vize vermiyorlardı. Ama nasıl
bir mucizeyse vize alabildik. Hiç kimse
inanamadı. San Francisco’ya gittim. Ne ce-
bimizde paramız ne bursumuz var. Oradan
da New York’a geçtim. Asıl Amerika mace-
ram orada başladı. New York’ta bir benzin
istasyonunda işe başladım. Üniversite
öğrenciliğinden pompacılığa geçmiştim
yani. O kadar çok yurt dışı sevdası vardı
ki, o iş bile bana zevkli geliyordu. Yabancı
dil öğreniyorsunuz, o muhteşem ülkede
yaşıyorsunuz. Çok büyük ve heyecan verici
bir olaydı. Pompacılık, müdürlük, yönetici-
lik derken kendi benzin istasyonum oldu.
American Oil Company diye bir firma vardı,
sonra bu şirkete bağlı üç tane benzin istas-
yonu sahibi olmak nasip oldu bana. 1997
yılında Amerikan vatandaşlığına geçtim.
17 yılın sonunda vatan hasreti başladı.
Çünkü Türkiye’ye sık sık gelemiyordum.
Dört yılda bir ancak geliyordum. Türkiye’ye
1997 yılında döndüm. “
Vatan hasreti
Amerika’dan dönünce, yapı elemanları
sektöründe faaliyet gösteren bir firmada
kısa bir dönem yöneticilik yapan Ünsal,
oradan ayrıldıktan sonra Volvo’da Bayi
Geliştirme Müdürü olarak işe başlar. Vol-
vo’daki kariyerini daha sonra bölge satış
müdürlüğü ve filo müdürlüğü pozisyonla-
rında devam ettirir. Emeklilikten sonra da
yani 12 yıldan sonra, kendi aile şirketi olan
Yurt Konserve’ye döner.
Vatan Konserve’nin devamı olarak faaliyet
gösteren Yurt Konserve’nin kurucusu
Ünsal’ın eniştesi Osman Kabasakaldır.
Şerafettin Ünsal, “2011 yılında burada
başladım. Hiç bir yere ihracatımız yokken
benim Amerika’da yaşamış olmamdan
dolayı FDA numaralarımızı aldık. İhracat
yapmaya başladık. Özel ürünlerden tutun
Yurt markalı ürünlere kadar. Hepsini Ame-
rika’ya vermeye başladık. Sonra Kanada ve
Malezya geldi. Avustralya, Almanya , Azer-
baycan, Türkmenistan, İran, Birleşik Arap
Emirlikleri, Suudi Arabistan, KKTC, Suriye,
Japonya... Şimdilik buralara ürün veriyoruz
ve dünyanın her yeriyle de irtibattayız.
Belirli bir bölge hedefimiz yok. Ulaşabildi-
ğimiz her yere ürünlerimizi gönderiyoruz.
Yurt içi satış da bizim için çok önemliydi.
Sıcak satış filosunu başlat-
tık. İlk etapta 8 tane araç
alıp, hepsini Yurt markası
ile giydirdik. Karakter işe
alarak çalışmalarımıza
devam ettik. Takım ruhuyla,
ağabey kardeş ilişkisiyle
yönetmeye başladık. Çünkü
satış dünyası motivasyon-
la çok alakalıdır. “Koşun,
satın, gidin, emrettim size”
ile olmaz. İçinden gelmeli
satıcının, ürünü sahiplen-
meli. Burada da çok başarılı
olduk. Şimdi hapishanelere kadar ürün
veriyoruz. Hastanelerden tutun da catering
firmalarına kadar yayılıyoruz. Bütün
bayilik ağımızı geliştirdik ve yerel zincirlere
kadar girdik” dedi.
2012 yılında ihracatlarının 950 bin TL ci-
varında olduğunu kaydeden Ünsal, 2013’te
bu rakamın 1 buçuk milyon TL’ye ulaşmak
üzere olduğunu söyledi. Ünsal şu anda 3
bin noktaya ürün verdiklerini bildirdi.
“Konserve hayat kurtarır”
Şerafettin Ünsal, açıklamalarını şu cümle-
lerde sonlandırdı: “Biz hiçbir zaman şunu
demiyoruz; bırakın her şeyi sabah akşam
konserve yiyin. İnsanın taze gıdaya ihti-
yacı var. Salatayı, meyveyi, sebzeyi taze
yiyeceksiniz. Ama konserve nedir? Acil
durumlarda kurtarıcıdır. Hayat kurtarır.
Bir elektrik kesilse, bir deprem olsa ne
fırında ekmek bulabilirsiniz ne market-
ten gıda ürünü alabilirsiniz. Bir tek şey
kalıyor geriye konserve. Konservenin ömrü
15-20 yıldır. TSE standartları gereği üç
yıl olarak süre belirlenmiştir. Çünkü içine
hava girmediği sürece o gıdaya hiçbir şey
olmaz. Bir de gıda taze alınır, kutunun içine
konur ve öyle kapatılır. Tüm vitamini içinde
kalır. Konserve herkesin evinde olmalı.
Ben, evimin her köşesine, görünmeyecek
yerlere tabii; bir şişe su, 3-4 tane konserve
koyuyorum. Allah korusun, bir deprem
olur sıkışır kalırsanız önce su sonra gıdaya
ihtiyaç duyarsınız.”
Hazır yemek sektörünün öncü markalarından olan Yurt Konserve, çok kısa bir süre
sonra ürünlerini web sayfası ve e-ticaret siteleri üzerinden satışa sunacak. Böylelikle
markanın müdavimleri, oturduğu yerden sipariş verebilecek. Ürünlerin, ilk etapta hem
firmanın resmi web sayfası
üzerinden hem de
piyasa.com sitesi üzerinden satışı yapılacak.
Yurt markalı ürünleri tüm satış mecraları kanalıyla tüketicilere ulaştırmak istediklerini
belirten Yurt Konserve Satış Direktörü Şerafettin Ünsal, “Hiçbir açık kapı bırakmak iste-
miyoruz. Her alanda olmak istiyoruz” dedi.
Şerafettin ÜNSAL
Yurt Konserve, hem resmi web sayfası hem de e-ticaret siteleri kanalıyla ürünleri-
ni tüketiciye ulaştıracak
1...,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,...84
Powered by FlippingBook