26
perder
röportaj
Kafkas’tan kestaneli tatlar
Kafkas’ın kurucusu Ali Şakir Tatveren,
Yugoslavya’dan Kars’a göç eder. Sonrasın-
da Kafkasya’da yaşar. Bursa’ya döndükten
sonra pastanesini açar. Kafkasya günleri-
nin anısına firmasının ismini Kafkas koyar.
1930 yılında da, ilk mağazasını Heykel’de
açar. İlk üretimlerini, dükkânın arkasın-
daki evde yapar. 1960’lı yılların sonunda
üretim, Hürriyet’e kaydırılır. Aynı zaman-
da Santral Garaj’a bir dükkân daha açar.
1980’li yıllardan itibaren Bursa dışından
gelen talepleri karşılamak için bayilik
verilmeye başlar. 1999 yılında İzmir Yolu
üzerindeki fabrika faaliyete geçer. Bugün
13 mağaza ve 100 civarında bayii ile faali-
yetlerine devam eden Kafkas, bir yıl önce
çıkardığı Kestanella ürünü ile tüketicilere
farklı tatlar sunuyor.
Kafkas A.Ş. Genel Müdürü Ali Tatveren,
üretim faaliyetleri ve gelecek dönem
hedeflerini paylaştı.
Kendi grubumuzda lider bir kuruluşuz. Bu
seviyede kalmak için etkin çalışmalarımız
devam ediyor. Müşteri memnuniyeti ko-
nusundaki çalışmalarımız, AR-GE çalış-
malarımız ve geliştirdiğimiz yeni ürünle
pazar payımızı yükseltmeyi sürdürüyoruz.
Üretimlerimizi iki ayrı tesiste yapıyoruz.
Bir tesisimizde, kestane ve kestaneli ürün-
ler, reçel-marmelat, şekerleme, dondurma
üretiyoruz. Bu tesisimizde, kestane işleme
kapasitesi, yılda 3.000 tondur. Tesisimiz
tam entegre ve modern bir tesistir. Diğer
tesisimizde pasta ve unlu mamuller
üretiyoruz. Buradaki ağırlıklı üretimimiz,
yaş pasta grubudur ve yılda 200.000 adet
turta üretimi yapıyoruz.
Bunun yanında yılda
150.000 kg börek, ma-
yalı ürünler, kuru pasta
üretimi yapıyoruz.
Dış pazar Ortadoğu...
Ürün çeşitliliğimiz çok
zengindir. Kestaneli
ürünler, reçel-marmelat,
şekerleme, dondurma
üretimi yaptığımız tesi-
simizde yaklaşık olarak
150 çeşit ürün üretiyo-
ruz. Diğer pasta ve unlu
mamuller grubunda
da yaklaşık olarak 250
çeşit ürünümüz var. Her
zaman ürün çeşitliliği
sayımızı arttırmayı
hedefleyen bir firmayız.
Satış noktalarımızın istekleri doğrultu-
sunda ürün çeşitliliğimizi arttırıyoruz ve
private-label üretimler yaptırarak, satış
noktalarımızın çeşitlilik isteklerine destek
oluyoruz. En son bu ürün grubuna gofret
ve gofret pastasını kattık. Ayrıca, hali
hazırda ürettiğimiz ürünlerde alım gücünü
dikkate alarak, ambalaj ve gramaj çeşitlili-
ğine gideceğiz. Dış pazar olarak Ortadoğu
üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz.
Avrupa pazarında çok atak olmayı düşün-
müyoruz.
Besleyici değeri yüksek Kestanella
Kestaneyi kullanarak çok sayıda inovatif
diyebileceğiniz ünler üretiyoruz. Bu ko-
nuda son yıllarda piyasaya sunduğumuz
yeni kestaneli ürünleri şöyle sıralayabili-
rim: Kestanella (Sütlü Tatlı), Kestano (Kes-
tane Çerezi), Kafkas soyulmuş kestane,
Kestane Unu, Yeni nesil karyokalar (5 çe-
şit), Yeni nesil karyoka – 3’lü ve 12’li kesta-
ne şekerlemeleri, MAP ambalajda kestane
şekeri. Kestanella ürünümüzü üretirken
amacımız, besleyici değeri yüksek kes-
taneli bir sütlü tatlı geliştirmekti. Bunun
üzerine çalışmalar yapıldı. 2006 yılında
başlayan çalışmalar 2012 de sonlandırıldı.
Şu an yaklaşık 1 yıldır satışta. Her geçen
gün satış miktarı yükseliyor.
“Ciromuzu 2 katına çıkaracak proje-
lerimiz var”
Satışlarımızı ağırlıklı olarak, kendi bünye-
mizdeki mağazalar ve bayi ağımız ile ya-
pıyoruz. 2012 yılında başlattığımız sıcak
satış kanalı da her geçen gün büyüyerek
devam ediyor. AR-GE olarak çıkarmayı
planladığımız 5 ürünün 3 adedini bugüne
kadar piyasaya sürdük. Sıcak satış he-
defleri % 90 oranında tutturulacak gibi
gözüküyor. Ana kalemlerimiz olan kestane
şekeri ve kestaneli ürünler ile pasta ve
unlu mamuller grubunda hedeflerin üze-
rinde bir satış miktarını yakaladık. 2013
yılında hedeflerimiz arasında olan ulusal
marketlerde ürün başlatma hedefini ger-
çekleştirdik ve bugünlerde üretime başlı-
yoruz. 2014 yılında, 2013 yılında başlayıp
tamamlayamadığımız ürün gruplarını ta-
mamlayacağız. Unlu mamuller grubunda
da yatırımlarımız devam edecek. Kafkas
2014 ve ileriki yıllarda daha ileri gidecek-
tir. Bu konuda ciddi alt yapı çalışmalarımız
var. Ciromuzu önümüzdeki 4-5 yılda en az
2 katına çıkaracak projelerimiz var.
Ali Tatveren, “Ciromuzu önümüzdeki 4-5 yılda en az 2 katına çıkaracak projelerimiz
var”
Ali TATVEREN